Garnki ceramiczne to produkty o wyjątkowych walorach estetycznych, które przyciągają wzrok. Oprócz nich cechują się również wysoką odpornością na zarysowania i właściwościami nieprzywierającymi. Ceramika znakomicie rozprowadza i izoluje ciepło, ponadto jest polecana alergikom. Na jej powierzchni nie ma szkodliwego dla nich niklu czy innych substancji uczulających. Co ważne, garnki ceramiczne znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Garnki ceramiczne- czym się wyróżniają?
Garnki ceramiczne idealnie sprawdzą się w każdej kuchni. To propozycja dla osób, które cenią sobie nie tylko produkty praktyczne, ale także pięknie i starannie wykonane. Pierwszą ich zaletą jest odporność na zarysowania i rdzę. Tego rodzaju naczynia są w stanie posłużyć nam przez wiele lat, zachowując przy tym swój dobry wygląd. Warto jednak pamiętać, aby do gotowania w nich nie używać sztućców ze stali nierdzewnej, która mogłaby uszkodzić powłokę ceramiczną.
Garnki z ceramiki można wkładać do piekarnika. Jak już wcześniej wspomniano, ich powłoka jest bezpieczna dla alergików i nie zawiera w sobie szkodliwych substancji. Propozycje ceramiczne dobrze utrzymują ciepło, nawet do 60 minut po ugotowaniu jedzenia. Sprawdzą się więc nie tylko do przygotowania, ale również przechowywania potrawy. Co ważne, garnki Bolesławiec można nabyć wielu ciekawych wersjach kolorystycznych.
Do czego można używać garnków ceramicznych?
Garnki z ceramiki to naczynia służące do smażenia, duszenia, gotowania czy pieczenia w piekarniku. Ponadto nadają się także do zdrowego gotowania na parze. Wystarczy jedynie dokupić do nich sitko. To nie wszystko! Garnki Bolesławiec z kamionkito propozycje hermetyczne, które wykorzystuje się między innymi do kiszenia ogórków, kapusty, papryki, jak i pozostałych warzyw. To bardzo użyteczne naczynia, dostępne w różnej pojemności. Garnki hermetyczne do kiszenia produkuje się z gliny, piasku kwarcowego, szamotu i soli kuchennej. Wykonane z trwałej i szczelnej kamionki naczynia, dzięki szkliwieniu są odporne na działanie kwasów.
Produkty te mają też inne zastosowania. Można ich użyć do marynowania, macerowana owoców i warzyw oraz peklowania mięs przed wędzeniem. Garnki hermetyczne to także doskonałe pojemniki do przechowywania żywności, zwłaszcza tej sypkiej. Można w nich trzymać na przykład przyprawy czy makarony. Kamionka skutecznie ochroni artykuły spożywcze przed dostępem światła oraz wilgocią.
Garnki ceramiczne to produkty o wszechstronnym zastosowaniu i często oryginalnym wyglądzie.